Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Τροχαία Ατυχήματα - Επικίνδυνη Πόλη(;)

Θανατηφόρο ατύχημα. Δεκάδες νεκροί από μια καραμπόλα. Αιματοχυμένη άσφαλτος. Αυτοί είναι ελάχιστοι τίτλοι άρθρων σχετικά με το πώς ο άνθρωπος μπορεί να μετατρέψει μια ευτυχισμένη, συνηθισμένη, βαρετή στιγμή της ζωής του, στην χειρότερη ή ακόμη και στην τελευταία. Ένας εκκωφαντικός κρότος, ένα δυνατό χτύπημα, μερικά δευτερόλεπτα: ζωές σοβαρά χαραγμένες από συναίσθημα διαρκείας. Από ένα συναίσθημα που ούτε ο χρόνος δεν μπορεί να ξεπεράσει, το φόβο.     
Πολλές και ανεξίτηλες οι συνέπειες αυτών των ατυχημάτων, διαχρονικές στο χρόνο. Μένουν ίδιες σε κάθε περιοχή. Το μόνο που εναλλάσσεται είναι το σημείο. Ποιο θα είναι κάθε φορά αυτό το μέρος, που πάνω του θα καθοριστούν ζωές;
google.com
Σε κάθε πόλη, τα πολυσύχναστα σημεία είναι συνήθως αυτά που έλκουν και τα ατυχήματα. Λόγω της πολυκοσμίας, οι άνθρωποι από το στρες και το άγχος μήπως δεν προλάβουν, οδηγούνται σε συμπεριφορές καταλυτικές για την ζωή τους. Έτσι και στη δική μας πόλη το πιο επικίνδυνο σημείο είναι και το πολυσύχναστο, η οδός Πίνδου, η οποία ανήκει στην Εθνική Οδό 6. Πολλές ζωές έχουν καθοριστεί εκεί. Ένα άλλο σημείο αποτελεί η εθνική οδός Τρικάλων- Γρεβενών. Μέσα σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και η οδός της Πίνδου. Όμως λόγω της μεγαλύτερής της έκτασης και λόγω των ορίων ταχύτητας που ανεβαίνουν, οι οδηγοί τείνουν να είναι πιο απρόσεκτοι. Με αποτέλεσμα, σε σημεία που βρίσκονται λίγο έξω από την πόλη και οι στροφές γίνονται πιο απότομες, τα ατυχήματα τείνουν να πληθαίνουν. Ταυτόχρονα, οι δρόμοι στις κοινότητες είναι πιο απόκρημνοι και ολισθηροί από άλλους. Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχουν την αντίληψη πως ακόμη κι αν δεν τηρούν τον Κ.Ο.Κ., δε βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτή η αυταπάτη τους είναι μοιραία για την μετέπειτα ζωή τους. Τέλος αρκετά ατυχήματα γίνονται στους δρόμους που βρίσκονται έξω από τα σχολεία του δήμου Μετεώρων. Η έλλειψη τροχονόμων είναι μια βασική αιτία. Τα ατυχήματα που λαμβάνουν χώρα σε αυτά τα σημεία έχουν συχνά ως θύμα τους τους πεζούς.
Οι συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων είναι καθοριστικές για την ζωή των ανθρώπων. Στη γραμμή του βίου τους αυτό αποτελεί την πιο μαύρη κουκκίδα. Η ζωή σου μπορεί καταλυτικά να αλλάξει και μαζί με αυτή και των άλλων. Ωστόσο, μπορείς να γίνεις πιο υπεύθυνος και μαζί με τον εαυτό σου θα βοηθήσεις και τους γύρω σου, γιατί με την πρόληψη οι πιθανότητες ατυχήματος είναι σαφώς μικρότερες.
Όλα αυτά συμβαίνουν παντού. Σε κάθε πόλη. Σε κάθε χωριό. Ζωές σημαδεμένες από μερικά δευτερόλεπτα. Μερικά δευτερόλεπτα απροσεξίας. Γενικό μήνυμα; Πρόσεχε!          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου